Radiodata.nl

Uw bron voor radiosyndicatieprogramma's

Informatie voor Radio omroepen

Wat is radiodata?

Radiodata is een website waar elke Nederlandstalige radio omroep syndicatie radio programma's kan downloaden.

Syndicatie radio programma's?

Syndicatie radio programma's zijn programma's die door personen buiten de omroep worden geproduceerd en daarna aangeboden worden aan meerdere omroepen.

Wat zijn de kosten?

Alle aangeboden programma's zijn gratis te downloaden vanaf deze website. Er moet wel eerst toestemming gevraagd worden aan de producent.

Hoe zit het met de uitzendrechten?

Als er toestemming is gegeven door de producent van het syndicatie radioprogramma, dan heeft u toestemming om dit programma uit te zenden op de omroep die bij de aanvraag is opgegeven.

Hoe zit het met de muziekrechten?

In principe is de uitzendende partij (de omroep) ervoor verantwoordelijk dat alle gedraaide muziek legaal in bezit is van de omroep.

Welke omroepen mogen gebruik maken van de syndicatie radioprogramma's?

Zolang de omroep geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel als omroep, kunt u toestemming krijgen om de radioprogramma's uit te zenden. Het maakt hierbij niet uit of u een lokale omroep, commerciele omroep, landelijke omroep of internetomroep bent. De productent heeft echter wel het recht om de aanvraag te weigeren.

Waar kan ik een aanvraag indienen?

Op de pagina 'Programmaoverzicht' kunt u een overzicht vinden van alle aangeboden programma's. Per programma kunt u middels de knop 'Meer informatie' alle informatie terugvinden over dit programma. Op deze pagina vindt u ook een aanvraagformulier.

Waar kan ik de programma's downloaden?

Nadat uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u ftp inloggegevens per mail. Met deze ftp gegevens kunt u een computer de opdracht geven om elke week automatisch de laatste aflevering(en) te downloaden en in uw uitzendsoftware te plaatsen.

Informatie voor programma-makers

Wat is radiodata?

Radiodata is een website waar elke Nederlandstalige radio omroep syndicatie radio programma's kan downloaden.

Syndicatie radio programma's?

Syndicatie radio programma's zijn programma's die door personen buiten de omroep worden geproduceerd en daarna aangeboden worden aan meerdere omroepen.

Is mijn programma geschikt voor syndicatie?

Belangrijk bij syndicatie radioprogramma's is dat dit programma potientieel op elke radiozender moet kunnen worden uitgezonden. Hou dus rekening met het volgende:

  • U mag dus geen stationsnaam, frequentie of telefoonnummer noemen.
  • Niet elke omroep zal het programma op hetzelfde moment uitzenden. Het noemen van data en tijden is dus ook niet aan te raden.
  • Gebruik van actualiteit is ook gevaarlijk. Er kan een week tussen opname en uitzending zitten, hou daar rekening mee
  • De luisteraar kan u niet bereiken, speel dus geen radiospelletje, vraag niet om verzoekjes, etc...

Mag ik zelf bepalen wie mijn programma's uitzendt?

Ja, als er een aanvraag binnen komt wordt u als producent benaderd. U mag dan beslissen of u de betreffende omroep toestemming wilt geven.

Mag ik geld vragen voor uitzending van mijn programma?

Nee, De omroepen hoeven niet te betalen om uw programma uit te mogen zenden. Het is wel toegestaan om een sponsor te gebruiken voor uw programma. U mag uw programma dus beginnen met de tekst 'Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door...' Op de puntjes mag alleen de bedrijfsnaam genoemd worden. Geen websites, slogan's of meningen (de beste broodjes van Amsterdam) zijn hier toegestaan. Meer informatie over deze vorm van adverteren is te vinden in de mediawet.

Het is in principe toegestaan om deze boodschap voor en na elk uur uit te zenden, Omdat het hier echter om syndicatieprogramma's gaat is het einde van het uur variabel. Het is dus aan te raden om de boodschap alleen aan het begin van elk uur te plaatsen.

Hoelang mag mijn programma duren?

Dat is aan jou. Het is wel belangrijk dat een programma altijd een veelvoud van een uur duurt en dat de duratie van het programma elke week gelijk is. Maak altijd losse bestanden van 1 uur. Waarbij je het uur afsluit met ongeveer 4 minuten muziek. Het einde van elke uur kan per omroep verschillen in verband met reclame en nieuws en het is niet netjes als je programma halverwege je afkondiging wordt afgekapt.

Hoe kan ik mijn programma op deze website aanbieden?

Vul het aanmeldformulier in rechtsboven in het menu. Na aanmelding ontvang je ftp inloggegevens en verdere instructies waarmee je je programma kan uploaden.